SEDLISKÁ: V chrámovej svätyni bude mozaika poľských umeleckých majstrov

16.02.2010 Celý región

Sedliská 16. februára (TASR) - Súčasťou niekoľkoročnej revitalizácie rímskokatolíckeho kostola v obci Sedliská, okres Vranov nad Topľou, je aj inštalácia mozaikového motívu zobrazujúceho život svätého Jána Krstiteľa ...
Autormi diela pozostávajúceho z veľkého množstva pestrofarebných kúskov sú poľskí umeleckí majstri, ktorí ho zhotovovali takmer štyri mesiace vo svojich ateliéroch v Krakove.
\"Obnovu nášho chrámu sme naplánovali vo viacerých etapách a jeho rekonštrukciu realizujeme s menšími prestávkami už od roku 2004, \" uviedol pre TASR správca farnosti v Sedliskách Štefan Albičuk. Ako dodal, výsledkom doterajších stavebných zásahov je vybudovanie novej svätyne, oprava strechy, vytvorenie priestoru pre rodičov s deťmi či výstavba novej sakristie. Okrem iného sa na objekte opravili steny fasády, kostolná veža a prepojila sa stará časť s novovybudovanou prístavbou.
\"V týchto dňoch pracujeme na tom, aby sme titul nášho chrámu, ktorým je narodenie Jána Krstiteľa, aj zhmotnili do konkrétneho vyobrazenia prostredníctvom farebnej mozaiky, \" poznamenal miestny farár. Podľa jeho slov sa bude náročné dielo inštalovať na steny chrámu niekoľko týždňov. Albičuk priblížil, že bude pozostávať z troch motívov pôvodne namaľovaných ako predloha. Po jej schválení liturgickou komisiou košickej arcidiecézy sa následne začali práce na príprave projektu. Jeho prvotná fáza sa realizovala v Poľsku od septembra minulého roka do januára 2010.
Na jednej zo stien svätyne bude zobrazené narodenie Jána Krstiteľa, čelný motív bude venovaný krstu Ježiša Krista. Tretia časť priblíži Jána Krstiteľa na sklonku svojho života. Celý projekt sa realizuje z príspevkov veriacich a finančnou pomocou vo forme dotácie. Súčasťou poslednej etapy rekonštrukcie kostola bude aj inštalácia nových lavíc, ktoré nahradia doterajšie provizórne miesta na sedenie.
 

Vyberte región